İş Bulmak İçin ;
Engellilerin (fonksiyon kaybı % 40 ve üzeri sağlık kurulu bulunan bireylerin); - Memur olarak istihdamları Devlet Personel Başkanlığı koordinasyonunda, ilgili kamu kurum v kuruluşları tarafından yürütülmektedir.
- İşçi olarak istihdamları Türkiye İş Kurumu tarafından sağlanmaktadır.
http://www.regabasbakanlik.gov.tr/ http://www.basbakanlik.dpb.gov.tr http://www.ozida.gov.tr/
İşyerinde Düzenleme Yapılması İçin;
Engelli, eski hükümlü ve terör mağdurları hakkında yönetmeliğe göre iş yerleri imkanları ölçüsünde, engellilerin çalışmasını kolaylaştıracak şekilde düzenleme yapmak zorundadır.
www.iskur.gov.tr
Emekli olabilmek için;
Malulen emekli olabilmek için , - Devlet memuru statüsündeki çalışanlar için, çalıştıkları kuruma,
- SSK ‘ ya tabi çalışanlar ve BAĞ – KUR ‘lu olarak çalışanlar İl Sosyal Güvenlik Kurumu ‘ na müracaat edeceklerdir.
http://www.emekli.gov.tr/
Muhtaç Aylığından Faydalanmak İçin;
Muhtaç aylığı, 2022 sayılı kanuna göre sosyal güvenlik kuruluşlarından her ne ad altında olursa olsun, bir gelir ve aylık hakkından yararlanamayan, herhangi bir gelire sahip olamayan, nafaka bağlanmayan, menkul ve gayri menkulu bulunmayan ve çalışma gücünü % 40 ‘ın üzerinde, kaybeden muhtaç engelliye bağlanır. Müracaatlar, illerde valiliklere; ilçelerde ise kaymakamlık bünyesindeki mal müdürlüklerine olmaktadır. Maaş ödemeleri tüm kurumlara bağlı engelliler için Sosyal Güvenlik Kurumu, il ve ilçe kurullarınca yapılmaktadır. http://www.emekli.gov.tr
Yeşil Kart Çıkarmak için;
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler ikametgah adresindeki; il ise valilik, ilçe ise kaymakamlık bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat ederek Yeşil Kart çıkarttırabilirler.
www.sydtf.basbakanlık.gov.tr
!!! Sağlık kurulu raporu ile bakıma muhtaç olduğunu belgeleyen, herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişiler, ebeveynlerinden (anne ya da baba) birinin sosyal güvencesi var ise onların sosyal güvencesinden faydalanabilir.
Gelir Vergisi İndiriminden Faydalanmak için;
Çalışan ya da kendi iş yeri bulunan engelli, çalıştığı kurumdan alacağı (çalıştığına dair) belge veya iş yeri sahibi olduğunu gösterir belgeyle birlikte, illerde defterdarlık gelir müdürlüğü, bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde vergi dairesi müdürlüğü, diğer ilçelerde ise mal müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurabilirler.
www.alomaliye.gov.tr
Bakım Ücretinden Faydalanmak için;
Ağır özürlü olduğunu belgelendirmesi ve hane halkı başına düşen gelirin asgari ücretin yarısının altında olması durumunda engelli kişi bakım ücretinden faydalanmak için hak kazanır. Bununla ilgili müracaatlar ikamet edilen adresteki sosyal hizmetler il müdürlüklerine yapılır. http://www.shcek.gov.tr/
Özürlü Kimlik Kartı Çıkartmak İçin; % 40 ve üzeri fonksiyon kaybı belirten rapora sahip kişi, nüfus cüzdanı ile birlikte, ikamet ettiği ildeki sosyal hizmetler müdürlüğüne ya da Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ‘na müracaat edebilir.
www.sheçek.gov.tr www.ozida.gov.tr
Özel Donanımlı Araç Almak İçin;
“Özel tertibatlı araç kullanabilir” raporu ve “H sınıfı” sürücü belgesi olanlar, yurt içinden araç almak için istediklerinde, ÖTV ( özel tüketim vergisi) ‘den muaf olarak, sadece % 18 KDV ödeyerek araç temin edebilirler. Yurt dışından özel tertibatlı araç getirmek isteyen engelli kişi “Özel tertibatlı araç kullanabilir” raporu ve “H sınıfı” sürücü belgesiyle birlikte Nakilhane ve Bedelsiz Araç İthalat Müdürlüğü ‘ ne başvuracaktır. Nakilhane ve Bedelsiz Araç İthalat Müdürlüğü
İstanbul Yolu 6.Km. Toprak Mahsulleri Ofisi Arkası Devlet Demir Yolları Fabrikası Yanı Ergazi / ANAKARA ( Müracaatlar evraklar tamamlandıktan sonra her ayın ilk salı günü saat:13.30 ‘da aynı adrese teslim edilmelidir.)
www.alomaliye.com www.gumruk.gov.tr
Eğitim Hakları İçin;
İlköğretime devam edecek olan engelli çocuklarımız, eğitimde sağlanacak kolaylıklar için, Rehberlik Araştırma Merkezlerine (RAM) başvurabilirler. Tüm illerde RAM ‘lar bulunmaktadır. İl milli eğitim müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
www.meb.gov.tr
Engelli kişi yüksek öğrenime devam ederken, sağlanacak kolaylıklar için Yüksek Öğrenim Kurumu bünyesinde kurulan Özürlü Öğrenci Koordinasyon birimlerine müracaat edebilir.
Yüksek öğrenimine devam edecek olan engelli kişi, üniversite sınavlarına girişlerde sağlanacak kolaylıklar için fonksiyon kayıplarını gösteren sağlık kurulu raporu ile ÖSYM Özürlü Sınav Hizmet Birimi ile temasa geçilmedir.
www.osym.gov.tr
Araç içi ya da araç dışı trafik kazası geçirerek yaralanan bireyler için;
Trafik kazası geçiren bir bireyin hastane tedavi ve tıbbi malzeme gideri “Trafik Sigorta Fonu” tarafından karşılanmaktadır. Trafik kazası geçirerek tedavi gören bireyin kaza tutanağı ya da poliçe numarası ile kaza geçirilen aracın sigortalı olduğu şirkete başvurmaları gerekmektedir.
Spor Yapmak İçin;
Sağlanacak kolaylıklar konusunda Gençlik Ve Spor Müdürlüğü ‘ne müracaat edilebilir. www.gsgm.gov.tr
İmar kanunlarına göre;
Fiziksel çevrenin özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması için imar planları ile kentsel, sosyal, teknik, alt yapı alanlarında ve yapılarda TÜRK STANDARTLARI ENSTÜTÜSÜ ‘nün standartlarına uyulması zorunludur.
www.tse.org.tr
İndirimli Telefon Hatları;
Özürlü kimlik kartıyla birlikte tercih edecekleri GSM operatörlerine başvurula bilinir.
Ulaşımla ilgili Sağlanan Kolaylıklar İçin; THY engelli kişi ve refakatçileri içi iç hatlarda % 20 , dış hatlarda %40 indirim uygulamaktadır. Devlet Demir Yolları , “özürlü kimlik kartı” olan bireylere % 20 indirim uygulamaktadır. Denizcilik İşletmelerinde “özürlü kimlik kartı” olanlara % 20 indirim uygulanmaktadır. Şehir içi otobüslerde indirimli uygulama illere göre farklılık göstermektedir.
Önemli Adresler:
Resmi Kurumlar;
Devlet Personel Başkanlığı İzmir Cad. No: 41 Kızılay / ANKARA Tel: 0(312) 418 80 71 Faks: 0(312) 417 88 32 www.basbakanlik.dpb.gov.tr www.regabasbakanlik.gov.tr
Sağlık Bakanlığı Mithatpaşa Cd. No:3 Sıhhıye / ANKARA Tel:0(312) 585 10 00 www.saglik.gov.tr
Türkiye İş Kurumu M. Rauf İnan Sok. No:9 Sıhhiye / ANKARA Tel:0(312) 431 21 80 Alo İş Danışma Servisi:180 www.iskur.gov.tr
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Necatibey Cd. No:49 Kızılay /ANKARA Tel:0(312) 229 55 11 www.ozida.gov.tr
Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Anafartalar Cd. No:70 Ulus/ANKARA Tel:0(312) 310 24 60 0(312) 310 24 80 www.shcek.gov.tr
Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu Ankara İl Müdürlüğü Atatürk Bul. No.76 Armağan İşhanı Kızılay / ANKARA Tel:0(312) 418 66 62 Faks:0(312)425 96 04
Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Akay Cd. No:6 Bakanlıklar/ ANKARA Tel:0(312) 415 57 00 www.sydtf.basbakanlık.gov.tr Sağlık Bakanlığı Yeşil Kart Merkezi Sosyal Güvencesi Olmayanlar Şube Müdürlüğü Tel:0(312) 324 47 99 /192/193/194
ÖSYM Özürlü Sınav Hizmet Birimi: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Bilkent /ANKARA 0(312) 298 85 40/41
Alo Gümrük Hattı: 0(312) 306 81 93 – 0(312) 306 89 43
Gençlik Ve Spor Müdürlüğü Ulus İş Hanı A Blok Ulus / ANKARA Tel:0(312) 310 39 60 / 20 hat
Türk Hava Yolları Tel:0(212) 444 08 49
TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Talatpaşa Bul. Gar / ANKARA Tel:0(312) 309 05 15
Türk Standartları Enstütüsü Necatibey Cd. No:112 Bakanlıklar /ANKARA
|